Hvordan finansiere billappen så billig som mulig

finansiering Jul 20, 2019

Mange nordmenn ser med glede frem til dagen de fyller 18 år. Da blir man myndig, noe som betyr at man kan kjøpe alkohol og stemme ved kommune- og stortingsvalg. I tillegg er man berettiget til å kjøre bil. Det vil si: kun hvis man klarer å få billappen. Det finnes strenge regler for hvem som får lov til å kjøre bil i Norge, og kostnadene ved å ta lappen er også forholdsvis høye.

I 2016 sjekket E24 prisene på å ta billappen i Norge. Konklusjonen var at det kostet mellom 25,000 og 30,000 kroner for en totalpakke. I de senere årene har man også sett en svak økning i pris.

Skrape sammen nok penger

For nordmenn flest er det tre scenarioer som går igjen:

1) Jobbe ved siden av skolen og spare opp penger.
2) Få hjelp av foreldrene.
3) Låne penger fra banken eller familiemedlemmer/venner.
4) Søke om offentlige tilskudd i form av lån eller studiestøtte. For eksempel har Lånekassen innført en ny ordning med lån for de som ønsker å ta lappen på lastebil.

La oss gå gjennom hvert eneste alternativ.

Deltidsjobb

Problemet med å spare opp mellom 25,000 og 30,000 kroner for en 18-åring er at man som regel ikke har så veldig høy lønn. Deltidsjobber for yngre ligger ofte på tarifflønn. Det betyr at man trenger å jobbe veldig mye for å spare opp slike summer.

Et annet problem er at man ikke har mulighet til å ta heltidsjobb. Ungdom mellom 16 og 18 år er som regel på videregående skole på dagtid. Derfor kan det sees på som urealistisk å skulle betale billappen selv.

Familien kan støtte deg

Mange norske foreldre gir billappen i gave til sønnen eller datteren sin. Dette kommer ofte som en konfirmasjonsgave. Andre legger enkelte betingelser på at de skal finansiere lappen. For eksempel kan det være et krav at barnet ikke begynner å snuse/røyke før de fyller 18.

Hvis man ikke har mulighet for støtte hjemmefra eller å spare opp penger gjennom arbeid, så står man kun igjen med én mulighet. Det er å låne penger.

Betale for lappen på “krita”

Det finnes mange forbruksbanker som kan låne deg penger til billappen. Riktignok finnes det noen krav du skal oppfylle. Blant annet skal du være 18 år for å få lånesøknaden innvilget. Det vil si at du ikke kan begynne med kjøreopplæringen før du har blitt myndig. I tillegg skal du kunne vise til en form for fast inntekt.

Du kan også høre med kjøreskolene om de tilbyr en form for nedbetalingsplan. Husk på at du blir nødt til å presisere at du ikke er interessert i å betale renter til kjøreskolen. Totalkostnaden på lånet bør være helt klart for deg før du blir med på en slik avtale.

Bør man hente penger privat

Økonomisk hjelp fra venner eller familiemedlemmer kan være et godt alternativ til forbrukslån. Jeg har gått gjennom noen av hovedpunktene rundt lånefinansiering tidligere. Renten vil (forhåpentligvis) være betydelig lavere. I tillegg er det kanskje litt mer behagelig å låne penger av noen man kjenner.

Allikevel skal du være varsom når du inngår slike avtaler. Det å blande ”business and pleasure” kan gi noen stygge utfall. Du bør for all del utelukkende spørre bekjente om lån hvis du er 100 % sikker på at du klarer å betale pengene tilbake innenfor rimelig tid.

Tips for å få lavest mulig kostnad

Fokuset bør først og fremst være å finne det beste tilbudet når du skal ta lappen. Det er mye penger å spare på å gjøre litt research før man begynner med kjøretimer. Her viser vi deg hvordan du kan spare en del penger på å gjøre riktige og kloke valg.

Les deg ordentlig opp på teorien

Teoriprøven koster i skrivende stund 640 kroner. Hvis du får for mange feil, så blir du nødt til å ta prøven igjen. Det betyr at du også må betale eksamensavgiften én gang til. Alt handler om å være godt forberedt. Faget er egentlig ikke vanskelig, og det går kun på å legge inn en god innsats før man avlegger teoriprøven.

Du kan holde deg oppdatert på priser via Vegvesenets nettsider.

Sjekk prisen hos flere kjøreskoler

Hvis du bor i tettbygde strøk, så er det stor sannsynlighet for at du har flere alternativer når du skal velge kjøreskole. Prisene er veldig variable.

Ikke alle kjøreskoler oppgir timepris på nettsidene sine. De vil heller at du kontakter dem, noe som øker sannsynligheten for at de kaprer deg som kunde. Du bør sette opp en liste over alle aktuelle kjøreskoler. Deretter ringer du dem én etter én for å høre om totalprisen de kan tilby. Etter hvert sitter du igjen med en fin oversikt som gjør det lettere å ta en god økonomisk beslutning.

Tren med mor og far

Selve oppkjøringen koster et par tusen kroner. Hver gang du stryker vil du altså tape rundt 2000,-. Derfor bør du jobbe knallhardt for å øke sannsynligheten for å stå første gangen. Forhåpentligvis har du en mor, far eller onkel/tante som gidder å øvelseskjøre med deg. Ikke bare er det billigere enn å kjøre med et familiemedlem, men det er også god øving å kjøre med forskjellige biler.

Billappen og finansiering

Friheten av å kjøre bil kan virke som en drøm. For mange blir dessverre drømmen utsatt fordi de ikke har råd til å betale opp mot 30,000 norske kroner. Heldigvis finnes det løsninger.

Du bør se på alle mulige alternativer før du vurderer å ta opp kreditt. Det å pådra seg gjeld i ung alder er noe man skal være veldig forsiktig med. Allikevel finnes det situasjoner hvor et lån er eneste utvei. I de situasjonene er det også veldig viktig at du velger finansieringen med best betingelser. Husk på at du bør prøve å få så lave rente- og gebyrkostnader som overhodet mulig. I tillegg skal du velge en nedbetalingsplan som er realistisk for deg og din privatøkonomi.

By admin